četvrtak, 5. studenoga 2015.

Što je IDEJA UGODNOG ŽIVOTA ALKA 75?
Koncept ALKA 75 je koncept u kojem je zdrava i pravilna prehrana samo jedan od tri velika dijela holističkog pristupa ljudskom zdravlju. Druga dva su primjerena tjelesna aktivnost i uravnoteženost vlastite psihe. Prehrana prema konceptu ALKA 75 bazira se na kombinaciji svjetski poznatih tipova prehrane, a to su:
 „U zoni“ (dr. Barry Sears – prehrana za hormonalnu ravnotežu, snagu i koncentraciju),
„Clean“ (dr. Alejandro Junger – nemojmo zagađivati svoje tijelo opterećujućim i otrovnim namirnicama, naučimo se očistiti i ne zagađivati opterećujućim tvarima)
LCHF (izbjegavanje ugljikohidrata u količinama koje su nam danas normalne, ali korekcija kod izraza „high fet“ pri čemu se točno izračunava koliko masti nam je dovoljno)
„paleo prehrana“ (polovica svega što pojedemo treba biti sirovo)
„G-BOMBS“ (veliki značaj namirnica biljnog porijekla, raznoliko i šareno je zdravo)
„makrobiotika“ (prilagodba svakom posebno, uvažavanje starih učenja, temelj prehrane je biljna prehrana, ali uz korekciju kod žitarica i s dodatkom točno određenih vrsta i količina ribe i mesa)   
„prehrana prema odrednicama uravnoteženog odnosa lužnato-kiselih namirnica“ (preporučeni unos lužnate hrane je između 50 i 75%, isključivo lužnata hrana nije zdrava, ali današnja suvremena prehrana s previše kiselih namirnica uzrokuje brojne bolesti).
Više o tome kako se matematički kombiniraju sve ove metode nalazi se u knjizi-kuharici „ALKA 75 – kuharica u ravnoteži“. Prema konceptu ALKA 75 smatra se da bolest ne dolazi odjednom i bez razloga nego nastaje zbog dugotrajnih štetnih prehrambenih i životnih navika pa se tako čovjek ne može niti izliječiti čarobnim napitkom ili tabletom. ALKA 75 nudi matematički proračunatu i u mnogim studijima prikazanu kombinaciju nekoliko metoda zdrave prehrane izbacivanjem pretežno štetnih namirnica i uvrštavanjem pretežno korisnih namirnica u pravilnim omjerima pripravljene na pravilan način u pravilnim količinama. Djelovanje nije trenutno već treba neko vrijeme kako bi tijelo iskoristilo svoju sposobnost regeneracije pa pokušajte biti strpljivi i nakon dva tjedna već ćete vidjeti prve pozitivne rezultate, a nakon dva mjeseca sigurno ćete se uvjeriti u korisnost za vaše zdravlje. Iako su poznate korisnosti brojnih dijelova koncepta, najbrže se do zdravlja dolazi prehranom u svim dijelovima  koncepta. Međutim, najveća vrijednost koncepta ALKA 75 nije u liječenju već u sprječavanju nastanka gotovo svih bolesti izazvanih metaboličkim sindromom pa se preporuča mlađim ljudima kako bi što duže bili zdravi. Naime, nikako si ne želimo umisliti da će prehrana prema ovom konceptu omogućiti besmrtnost i vječno zdravlje. Starenje je nezaustavljivo, ali ga možemo usporiti pa zašto moramo oboljeti od neke bolesti u 40. im godinama života kada to možemo odgoditi za 20 ili 30 godina? Nije li ugodno barem dvadeset godina duže živjeti bez bolova? Ne možemo zanemariti genetske specifičnosti svakog od nas i ako „nam je suđeno“ da obolimo od neke bolesti, uz pomoć ovog koncepta oboljet ćemo bitno kasnije nego li su oboljeli naši roditelji ili bake i djedovi. U nekim  slučajevima disciplinom u prehrani i tjelovježbi može se u potpunosti izbjeći genetsku manjkavost tijela. Uz to ne zanemarite činjenicu da će naše genetske slabosti prije isplivati na površinu uslijed nezdrave tradicionalne prehrane naših predaka. Možda će netko krivo pomisliti da ne volim svoje roditelje i bake zato što su nas hranili „fino i tradicionalno“. Naprotiv, volim ih jako, ali oni nisu krivi što nisu mogli znati. Vi jeste krivi za svoje zdravstvene teškoće u onoj mjeri koliko ste MOGLI znati, ali niste htjeli znati. Sami smo odgovorni za svoje zdravlje. Iako nam se u mladosti tako čini, nismo besmrtni niti neuništivi!
Uz prehranu u konceptu ALKA75 veliku važnost imaju i tjelovježba prilagođena mogućnostima, sposobnostima i potrebama te zdravo stanje ljudskog duha pod čime mislimo na cjelokupnost osjećanja, vjerovanja, strahovanja i nadanja. „U zdravom tijelu zdrav duh“! Ali i „Zdravi duh može ozdraviti bolesno tijelo!“

Koncept ALKA75 nije zamjena za liječnika, ali budimo svjesni činjenice da su redovi u čekaonicama svih ambulanti jako veliki i liječnici nemaju dovoljno vremena svakom pacijentu objašnjavati što bi trebao jesti, koliko i kada. Na koncu, liječnici su tu zbog našeg što bržeg izlječenja, a pametni među nama će pokušati izbjeći pogrešku koja je i uzrok bolesti. Koncept ALKA75 je najbolji način za izbjegavanje svih bolesti uzrokovanih metaboličkim neravnotežama koje našim tijelima nisu nanijele nepopravljivu štetu. Razmislite, medicina se tijekom vremena brzo razvijala i oslobodila nas nekada strašnih smrtonosnih boleština kao što su kuga ili kolera, a danas velik broj ljudi gubi životnu bitku s epidemijom kardiovaskularnih bolesti, tumorima i dijabetesom. Medicina i liječenje medikamentima nije savršeno jednostavno rješenje za vaše potpuno zdravlje. Tablete nešto liječe, a istovremeno nečem štete. Nešto morate poduzeti i sami. Prevencija je u modi.   http://alka75.weebly.com/
https://www.facebook.com/ALKA-75-1618090025122637/?fref=ts

Nema komentara:

Objavi komentar