utorak, 15. ožujka 2016.

NUTRICIONISTIČKI SLALOM KROZ USKRSNE SCILE I HARIBDE UZ POMOĆ IDEJE ALKA75!

Tijekom godine nekoliko nas puta zateknu zamke obveznih i zadanih društvenih gastronomskih normi. Božić i Uskrs takvi su blagdani u kojima je ljudima vrlo teško odoljeti gastronomskim napastima u vlastitoj kući, ali i kod prijatelja i rodbine. Ljudi se trude pripremiti brojne tradicionalne specijalitete i odbijanje zbog bilo kojeg razloga smatra se neprimjerenim, čak i drskim. Kako pomiriti želju za održavanjem zdravlja i održavanjem dobrih odnosa s prijateljima i rodbinom? Kako odoljeti svim napastima koje sami sebi postavljamo? Nije lako, ali moguće je. Kako? Znanjem i razumijevanjem!

ALKA75 je ideja u kojoj je najvažnije postići ravnotežu na osam razina pa krenimo redom.
Razina1: B-U-M (makronutritivna ravnoteža unosa B bjelančevina, U ugljikohidrata i M masti)
Tijekom uskrsnih blagdana nije teško održavati ovu ravnotežu jer nam se na stolovima nalazi jako puno mesa (bjelančevina) i masti pa omjer 10 grama bjelančevina, 11 grama ugljikohidrata i 4 grama masti lako može postići. Razmišljajte samo da na tanjuru uvijek ima jednaka količina mesa i priloga.
Razina 2: mikronutritivna ravnoteža
                Uskrsna jela sadrže brojne namirnice i što je više različitih namirnica to je lakše uravnotežiti se na ovoj razini. Nemojte ponavljati isto jelo svaki dan. Jedite raznoliko!
Razina 3: ravnoteža ulaza i izlaza opterećujućih tvari
                Naše tijelo može izlučiti određene količine štetnih tvari, ali moramo znati koliko i koje štetne opterećujuće tvari. Uskrs je u svijesti hrvatskog naroda snažno povezan s namirnicama kao što su šunka, jaja, hren, mladi luk, rotkvica, kolači, vino. Nažalost, daljnji tekst će mnoge razljutiti, ali znanje o hrani jako je važno za dugotrajno očuvanje zdravlja. Šunka se najčešće kuha u preslanoj vodi i količina soli nam tih dana daleko premašuje količine koje naše tijelo treba, a višak nam šteti. Žumanjak jaja ima puno kolesterola što načelno većini ljudi ne smeta (samo onima koji muku  muče sa stvarno previsokim vrijednostima kolesterola u krvi), ali svima nam smeta prevelika količina arahidonske kiseline koja dugotrajnom konzumacijom značajno šteti našem zdravlju. Svijest o štetnosti arahidonske kiseline kod nas je još uvijek na vrlo niskoj razini i samo rijetki upozoravaju na to. Jedan žumanjak tjedno neće štetiti, ali u vrijeme Uskrsa pokušajte konzumirati samo bjelanjak. Neka vam ne bude žao baciti žumanjak. Bacanjem žumanjka bacate štetne tvari iako vam je to ukusno. Jeste li se zapitali zašto liječnici zabranjuju konzumaciju žumanjka ljudima koji imaju bolesnu jetru i probleme sa žučnim kamencima? Zdrava jetra može preraditi manju količinu žumanjaka, ali ne i neograničenu količinu. Želite li isprobavati koliko vam je snažna jetra? Razmislite!
Alkohol je opterećujuća tvar i moramo paziti na količine. Višak alkohola pretvara se u opterećujuću tvar acet aldehid koja vrlo polako napušta naše tijelo. Zbog viška alkohola opet pati jetra.  Uskrsni stol je pravi ispit za jetru. Nemojte postavljati preteške gastronomske prepreke jer imamo samo jedna jetra!
Mnogi na uskrsnom stolu imaju francusku salatu, a za naše zdravlje veliko je opterećenje majoneza, glavni sastojak svih francuskih salata. Preporučamo vam da sami napravite majonezu s maslinovim uljem i bez žumanjka, a okus poboljšate raznim začinskim solima u umjerenoj količini.
Veliko opterećenje za jetru i probavne organe su kolači posebice oni koji su spravljani s margarinom i s puno šećera. Kombinacija bijelog pšeničnog brašna (sadrži kalorije, visoki glikemijski indeks, fitinsku kiselinu koja sprječava apsorpciju minerala i vitamina), masnoća (hidrogenizirana ulja i margarin pospješuju upale u organizmu) i šećera (nepotrebne kalorije, negativno utječe na imunitet) u kolačima izrazito je štetna za naše zdravlje pa je veliko umijeće zadržati se na jednom kolaču dnevno. Jedan kolač nam neće škoditi, ali više njih nam sigurno neće koristiti. Imaju previše štetnih tvari, a premalo korisnih. Ako možete, smanjite konzumaciju kolača, ali pritom morate paziti kako ne biste uvrijedili kuharice koje su uložile puno truda u spremanje slatkih, a u prevelikim količinama štetnih delicija!
Danas postoje brojni programi detoksikacije, ali ideja ALKA75 smatra da je puno bolje ako se ne „toksiciramo“, već pazimo što unosimo hranom u svoje tijelo. Umjesto intenzivnih programa detoksikacije smatramo da je puno bolje raditi svakodnevni program „detoksikacije“ koji se sastoji u izbacivanju štetnih tvari iz prehrane (šećer, alkohol, natrijev glutaminat, arahidonska kiselina, fitinska kiselina, hidrogenizirane masnoće, pesticidi, herbicidi, konzervansi, umjetna bojila i sl.) i u obavezno ostavljati razmak od 12 sati između večere i doručka čime se tijelo oslobađa viška opterećujućih tvari. Nije lako biti discipliniran svaki dan, ali je lakše od programa sedmodnevnih detoksikacija.

Razina 4: ravnoteža pH kiselih i pH lužnatih namirnica
Posljednjih godina raste svijest o potrebi ravnoteže unosa lužnatih i kiselih namirnica, a na uskrsnom stolu to je prilično teško. Namirnice koje u našem tijelu djeluju kiselo su šunka, alkohol, kolači, jaja, sir, mliječni proizvodi, kava. Lužnate namirnice su rotkvice, mladi luk, salata i zeleni čaj. Dakle, na uskrsnom stolu čini se nemogućom misijom uravnotežiti se na ovoj razini. Malo može pomoći ako sami ispečete kruh od heljdinog brašna i ako povremeno popijete napitak od pola limuna i žličice soda bikarbone. Ne zaboravite pojesti koju jabuku kao međuobrok. Zaključak: ovu razinu ne možemo uravnotežiti, ali pazit ćemo prije i poslije Uskrsa pa neće biti velike štete ako jedan praznik ne uspijemo unijeto dovoljno lužnatih namirnica, a konzumiramo uglavnom kisele. Uskrsni dani nisu mjesto na kojem ćemo moći postići ravnotežu, ali umjerenom konzumacijom nećemo si dugoročno narušiti zdravlje

Razina 5: energetska ravnoteža unesenih i potrebnih namirnica
Hm, da! Sam raspored obroka za uskrsnim stolom je uglavnom zadan i od njega ne možete pobjeći. Ne možete bježati od tradicije svoje obitelji. K tome dodajmo činjenicu da uskrsni stol obiluje  hranom visoke energetske vrijednosti pa je potrebna snažna moć samokontrole kako biste unosili kalorija u vrijednost bazalnog metabolizma. Naime, u vrijeme Uskrsa ne krećemo se puno, ne bavimo se sportom pa nam i potrebe za energijom nisu puno veće od našeg bazalnog metabolizma (http://manytools.org/handy/bmr-calculator/go ). Savjetujemo da se ne pokušavate najesti tako da ste siti već da pokušate jesti tek toliko da ne budete gladni. Pokušajte svaki obrok jesti u manjim količinama!

Razina 6: ravnoteža imuniteta
Jednostavno! Unosimo li previše štetnih tvari i previše šećera, a unosimo premalo vitamina i minerala imunitet će nam pasti! Jedite manje štetnih namirnica, a više voća i povrća!

Zdravstveni problem blagdanskih stolova osim izobilja teške hrane je i veća konzumacija alkoholnih pića koja u kombinaciji s namirnicama spremljenih od bijelog pšeničnog brašna usporavaju probavu. Nakon gastronomskih bombardiranja, probavni nam sustav često traži pomoć, a mi ga tražimo u instant rješenju nekog čarobnog napitka. Iako bismo htjeli vjerovati brojnim reklamama koje nam nude čarobne napitke, ideja ALKA75 smatra da prije svega moramo paziti da ne konzumiramo više nego li nam probavni sustav može podnijeti bez štetnih popratnih pojava. Čajevi su od davnina ljekovit odgovor iz prirode, ali ne i crni čaj. Probajte umiriti opterećeni probavni sustav  biljnim čajevima, a kamilica je univerzalno sredstvo za umirenje. Naravno, čaj bez šećera ili s vrlo malo meda! Limun je dobrodošao!

Razina 7: ravnoteža fizičkih aktivnosti
 U vrijeme Uskrsa uglavnom sjedimo i pričamo. Pokušajte hodati i pričati. Iskoristite svaku priliku da s ukućanima prošećete. Osjećati ćete se odlično!

Razina 8: ravnoteža pozitivnih misli
Uskrs je za vjernike blagdan pozitivnih misli pa nema potrebe davati savjete za te dane. Uživajmo u sretnim mislima i pozitivnom stanju duha!
Sretan Uskrs uz dobar (kontrolirani) tek.




Nema komentara:

Objavi komentar