četvrtak, 14. siječnja 2016.

Doručak više nije najvažniji?!?!!?
http://www.vecernji.hr/moje-zdravlje/dorucak-vise-nije-najvazniji-1051516

Najnovije preporuke američkog federalnog ureda za poljoprivredu i zdravlje nisu u cijelosti prenesene pa se novinarski neselektivno odabrani dijelovi mogu protumačiti na različite načine, a najčešće nepotrebno senzacionalistički s ciljem podizanja prašine i povećanja čitanosti. To je legitimno, ali na površne čitatelje ostavlja nepotpuni dojam s puno upitnika. ALKA75 je ideja u kojoj je većina ovih ideja već prije navedena i objašnjena, ali znanost i pozitivna javnost sve više navaljuje na javne stručne službe da javnosti daje nedvosmislene preporuke i mišljenja o štetnim prehrambenim navikama. Zato vjerujemo da će s vremenom ideja ALKA75 pokazati kao potpuna, zaokružena i cjelovita bez štetnih djelovanja na ljudsko zdravlje. Dosadašnji korisnici koji su se iz bolesti već izvukli uz pomoć ideje ALKA75 nemaju dvojbi, ali neupućeni koji još nisu došli u kontakt s našom idejom ne mogu uvidjeti pravu vrijednost ALKA75 za ljudsko zdravlje. Zato se koristim ovom prilikom kako bih ukazao na zdravstvenu korisnost ALKA75.
Tvrdnja: Doručak više nije najvažniji obrok u danu!
Prema našoj ideji ALKA75 važnije od pojedinačnog obroka je sustav obroka tijekom dana, njihov raspored, sastav, količina i omjeri. U knjizi "ALKA75 - kuharica u ravnoteži" prikazujemo nekoliko prehrambenih strategija koje prilagođavate prema vlastitim sklonostima, radnom vremenu i navikama. Naime, s doručkom ili bez njega možete biti zdravi, aktivni, produktivni i imati snažan imunitet. Ako kasno večerate, doručak nije nužan. Najbitnije je imati razmak od 12 sati između večere i sljedećeg obroka. Svaki obrok mora biti uravnotežen u unosu bjelančevina, masti i ugljikohidrata pa s pravilnim omjerima u obroku glad eliminirate sljedećih 4 do 5 sati. Osobno sam odabrao strategiju ranije večere do 19,00 i doručak do 7,00, ali ako se ponekad dogodi druženje i večera s prijateljima u kasnijim satima tada doručak pomičem 12 sati od večernjeg obroka pri čemu doručak nestaje. Zato nije spomenut doručak kao najvažniji obrok jer to ovisi o vašem dnevnom rasporedu. Zaključak da je doručak nevažan nije točan već samo nije posebno naglašen jer ne mora niti biti istaknut kao najvažniji obrok u danu. Za mnoge je ručak najvažniji obrok u danu jer u njemu dobivaju najviše energije, makronutrijenata, minerala, vitamina i prebiotika, a nekima je večera najvažniji obrok u danu. Sve je u redu ako su obroci uravnoteženi i ako tijekom jednog dana unosite potrebne nutrijente.
Slažemo se s preporukama o količinama unosa soli, kolesterola, crvenog mesa i šećera, ali se ne slažemo s preporukama o količinama alkohola i kave. Smatramo da je alkohol štetan i nepotreban, a ako se konzumira tada se treba uravnotežiti  s lužnatom prehranom i smanjiti energetsku vrijednost obroka za energetsku vrijednost konzumiranog alkohola. Jedna do dvije kave dnevno smatramo dovoljnom količinom, ali pod uvjetom da niste intolerantni na kavu. Jeste li intolerantni na kavu? Ako ne znate, provjerite!
novosti na: http://alka75.weebly.com/



Nema komentara:

Objavi komentar