Eggsstory ili Priča o jajima!
Prije
početka: ljudi u današnje ubrzano doba htjeli bi u par riječi dokučiti svaku
apsolutnu istinu pa tako rado čitaju kratke novinske članke u kojima se
predstavljaju znanstvena istraživanja provedena u nekoliko godina na nekoliko
tisuća ljudi i objavljena na nekoliko stotina stranica pa novinaru ne preostaje
drugo već da rezultate svede na netočno interpretiranu „istinu“: jaje je zdravo
ili jaje nije zdravo! Jeste li vi među njima pa nemate volju čitati duga
objašnjenja? Ako je tako, napustite ovaj tekst i uživajte u kratko sročenim
netočnim zaključcima i riskirajte svoje zdravlje. Ako vas zanimaju činjenice,
nastavite čitati.
Priča o jajima započinje
reklamnim sloganom koji lako ulazi u uho: Svako jutro jedno jaje organizmu
snagu daje! Tko bi posumnjao u potpunu ispravnost ovakve reklame? Od postanka
ove reklame mišljenja liječnika i nutricionista vrludala su od bezrezervne
pohvale do karakteriziranja jaja kao neprijatelja broj jedan za zdravlje. Recentna
doskočica kaže da je Hrvatska demokratska zemlja i da svatko ima pravo ne
misliti svojom glavom. Na primjeru običnog jajeta pokušajmo doskočiti doskočici
i motivirati ljude da razmišljaju svojim glavama jer, osim što može biti i neke
koristi, razmišljanje čak i ne boli. Priča nije kratka , a počinjemo s
usporedbom jajeta s običnim andolom (da smo u Njemačkoj usporedili bismo s aspirinom).
Slijepo vjerovanje u dobrobit jaja je kao da andol popijete uz pomoć pola litre
vina. Fino je, ima određenih zdravstvenih benefita, ali u globalu više štete
nego koristi. Usporedbu možemo lakše shvatiti ako napravimo analizu jaja. Jaje
je sastavljeno od ljuske, bjelanjka i žumanjka.
Bjelanjak sadrži 3-5 grama
bjelančevina (veličina jajeta S ima 3 grama; M-4; L-5), nešto malo masti, zanemarivo
malo ugljikohidrata, malo natrija, esencijalne aminokiseline u odličnim
omjerima. Bjelanjak čini 2/3 cijelog jajeta. Koristan je izvor bjelančevina i
sportaši ga koriste za nadoknadu mišićne mase. U umjerenim količinama nije
zabilježeno štetno djelovanje na ljude koji nisu alergični ili intolerantni na
jaja. Alergični jako dobro znaju posljedice konzumacije bjelanjaka, a
intolerantni tek trebaju testom utvrditi stupanj eventualne intolerantnosti.
Jeste li sigurni da niste intolerantni na bjelanjak? Ukratko, dobrobiti
bjelanjaka nisu sporni.
Drugi dio jaja je žumanjak i to
je potpuno drugi dio priče o borbi dobra i zla na vašem tanjuru. Žumanjak sadrži
4 grama masti, kolesterol, bjelančevine, zanemarivo malo ugljikohidrata, vitamine
B12, E i D, minerale željezo, fosfor, kolin, lutein, riboflavin, folnu
kiselinu, biotin. Gledajući ovaj sastav žumanjak nam se čini nutritivno puno
korisnijim od bjelanjka, ali uvijek morate razmišljati na osobnoj razini: je li
vama žumanjak koristan i zdrav?
ALKA75 je vaš vodič u potrazi za
odgovorima na pitanja je li neka namirnica, neka hrana vama lijek ili otrov? Na
početku puta potrebno je napraviti krvne pretrage kako biste vidjeli u kakvom
je stanju vaša krvna slika, a potom je potrebno napraviti test intolerancije na
hranu kako ne biste konzumirali namirnice koje vam više štete nego koriste. Nakon
toga potrebno je puno čitati literaturu u kojoj se navode rezultati najnovijih
istraživanja ili vjerovati ideji ALKA75 nastaloj analizom drugih prehrambenih
teorija. Knjiga/kuharica ALKA75 nastala je proučavanjem devet prehrambenih
stilova/ideja/teorija i od svake je upotrijebljen onaj dio koji se ne sukobljava
s ostalima. ALKA75 je pojednostavljena sinteza devet svjetski priznatih prehrambenih
stilova i pretočena u jednostavne ukusne recepte kako vi ne biste trebali čitati
svih tridesetak knjiga. Ideja ALKA75 vidi se na primjeru jaja.
Ljudima koji se bore s povišenim
razinama kolesterola, žumanjak nije dobra i zdrava namirnica. Ljudi bez povišenog
kolesterola mogu jesti žumanjke, ali svakodnevnim dugotrajnim unošenjem žumanjaka
razina kolesterola u krvi će se sasvim sigurno povisiti kod većine konzumenata
žumanjka.
Znate li što kažu liječnici
pacijentima s problemima sa žući? Srećom po vas da ne znate, ali ljudima s bolesnom
žući liječnici ne trebaju ništa govoriti jer sami znaju kako ih boli poslije konzumacije
žumanjka. Ljudi s takozvanom „normalnom“ prehranom tijekom godina svoje
zdravlje pogoršavaju zbog neznanja o štetnom djelovanju pojedinih namirnica pa
kada obole odriču se štetnih namirnica. Nije li razumnije odreći se štetnih
namirnica dok smo još zdravi? Tako možemo zdravlje održati puno duže nego ako o
zdravlju počnemo razmišljati tek nakon povratka od liječnika koji nam priopći
nelijepu vijest o narušenom zdravlju. Namirnice koje štete bolesnima, štetit će
i zdravima, kad-tad.
A sada najmanje poznata činjenica
o štetnosti žumanjka: žumanjak sadrži znatnu količinu arahidonske kiseline.
Većini ljudi ova rečenica čini se nevažnom, neopasnom po zdravlje, ali istina o
arahidonskoj kiselini je neumitna. Osim u žumanjcima arahidonska kiselina
nalazi se u crvenom mesu na spoju masnog i mesnog (špek, vratina, mljeveno meso
od ostataka, paštete, suhomesnati proizvodi i sl.). Arahidonska kiselina uzrokuje
upalne procese u našem tijelu i svi ljudi koji nemaju dobro izgrađen imunosni
sustav češće imaju upale, a u konačnici u poznijim godinama i teže oblike
bolesti sve do kancerogenih tvorbi. Analizirajte se: koliko puta ste godišnje
imali razne upale i koliko puta vam je liječnik propisao antibiotike? U zadnjih
devet godina niti jednom nisam imao nikakvu upalu niti pio antibiotike, a prije
toga dva do četiri puta godišnje. Isprobano na sebi, izbacio sam arahidonsku
kiselinu iz prehrane!
Uz kvalitetu jako je važna i
kombinacija namirnica. U Hrvatskoj tradicionalno se uz jaja jede obični
pšenični kruh, a u njemu ima puno fitinske kiseline. Fitinska kiselina
sprječava apsorpciju minerala i vitamina u tijelo pa ako i jedete puno voća,
povrća i drugih namirnica u kojima se nalaze vitamini i minerali zbog konzumacije
pšenice (kruh, kolači, tjestenina, keksi) oni se neće apsorbirati u vaše tijelo
u dovoljnoj mjeri da izgradite snažni imunosni sustav koji će vas braniti od
bolesti. Dakle, svi vi koji konzumirate puno pšenice bacate novac kojeg ste
uložili u svježe namirnice pa tako i u jaja. Kruh namočen u jaja i pržen na
ulju izrazito je štetno jelo jer sadrži i arahidonsku i fitinsku kiselinu i
velike količine masnoće u kojoj se pržilo. Puno kalorija, malo nutritivno
korisnih tvari, puno tvari koje nanose štetu organizmu.
I sada ovdje dolazimo do ključne izjave
koju često čujem kada se ukazuje na neku štetnu namirnicu: „Ali to je fino!“ Tu
nemam argumenta. Ako vam je okus važniji od zdravlja želim vam dobar tek i
nemojte gubiti vrijeme na traženje odgovora na pitanje je li nešto zdravo ili
nije.
Zaključak o jajima:
Bjelanjak je pretežno zdrav za
ljude koji nisu intolerantni ili alergični na jaja ili bjelanjak.
Žumanjak je nezdrav svima, ali
zdravi ljudi ga još dugo mogu jesti dok se ne pokažu štetne posljedice. Ne
treba riskirati i činiti štetu organizmu malo pomalo samo zato jer ste „škrti“
pa ne želite baciti žumanjak. Korisne tvari iz žumanjka možete naći i u drugim namirnicama.
Na kraju predlažem kajganu od
bjelanjaka koja ima bolji okus od obične i teške kajgane sa žumanjcima:
Za dvije osobe:
10 bjelanjaka (40 grama
bjelančevina: 20 po osobi), razmutite, začinite (sol, kurkuma, biber, češnjak u
prahu), pecite na malo vrućeg maslinovog ulja. Pecite pet minuta sa svake
strane. Dodajte veliku zdjelu miješane salate (malo zelene salate, paprika,
chery rajčice, krastavac, češnjak, đumbir, cikla, stabljika celera, maslinovo
ulje, jabučni ocat, sol).
Dobar tek uz obrok koji nema
opterećujuće elemente.
Nema komentara:
Objavi komentar